top of page

Çözdürdüğüm tavuğu tekrar dondurabilir miyim?

Güncelleme tarihi: 9 Oca 2021


Marketten taze olarak satın aldığınız tavuğu birkaç gün içinde tüketemeyeceğinizi düşünüyorsanız dondurmanızda fayda var. Peki çözdürdüğünüz tavuğu tekrar dondurabilir misiniz? Kısa cevap, evet! Ama tabiki bazı şartları var. Şimdi isterseniz en baştan başlayalım ve tavuğun lezzetini ve kalitesini kaybetmeksizin depolama ve tüketme koşullarından bahsedelim.

Tavukta bakteri üremesi olduğunda bu bakteri genellikle Salmonella'dır ve gıda kaynaklı hastalıkların en başlıca sebebi olduğu rapor edilmiştir. Ne yazık ki gıda kaynaklı patojen diye tabir edilen çoğu mikroorganizma ise dondurma işlemi ile ölmemektedir. O nedenle uygun şekilde muhafaza etmek gıda güvenliği açısından çok önemlidir.


ABD Tarım Bakanlığı’na (USDA) göre 3 güvenli çözdürme yöntemi mevcuttur.


1-Buzdolabında: Tavuğun çözdürülmesinde en güvenli yöntemdir. Buzdolabında yani 4 °C’nin altındaki sıcaklıkta çözdürün.


2-Soğuk suda: Sızdırmayan bir ambalajda, örneğin kilitli poşette, dondurduğunuz tavuğu soğuk suya daldırın ve soğukluğunu koruması için suyu her yarım saatte bir değiştirin. Tavuğun su ile temas etmediğine emin olun.


3-Mikrodalgada: Mikrodalganın çözdürme ayarında, tavuğunuzu eşit bir çözdürme için çevirerek çözdürün.


*Oda sıcaklığında ise kesinlikle çözdürmeyin!


Soğuk suda ve mikrodalgada çözdürme işlemi uyguladıysanız bu yöntemlerde zararlı bakterilerin üreme riski olduğu için çözdürdüğünüz tavuğu tekrar dondurmadan önce hemen pişirmelisiniz.


ABD Tarım Bakanlığı (USDA) gıda güvenliği kılavuzuna göre çiğ tavuk buzdolabında 1-2 güne kadar, pişmiş tavuk ise 3-4 güne kadar saklanabilir. Pişmiş ve çiğ tavuklarınızı kendi raf ömürleri aralığında tekrar dondurabilirsiniz. Çiğ tavuğu sadece ve sadece buzdolabında çözdürdüyseniz tekrar dondurabilirsiniz.


Uzman Diyetisyen Merve Oğuz, ANutr

bottom of page